fredag 24 augusti 2007

Äntligen en fondmäklare!

Det har inte blivit något bloggande för mig på några dagar. Det händer mycket just nu. Jag har bytt arbetsuppgifter och privatlivet går på fulla varv.

Jag har i alla fall lyckats hitta en fondmäklare åt mig. Jag har haft problem när jag har försökt fylla i medlemsavtalet på svenska Nordnets hemsida, men nu hittade jag en finsk fondmäklare, Eufex, som inte heller har några extra avgifter förutom de som fondbolagen tar. Eufex har ungefär 450 fonder från 30 fondbolag att välja på. Sidan är enbart på finska, men kanske det är lika bra att jag får lite övning.

Förhoppningsvis ska det ökade urvalet få lite fart på mina investeringar. Idag tror jag att jag ska gå igenom lite fonder och se vad jag ska satsa den här månadens insats på.

torsdag 16 augusti 2007

Varför jag inte oroar mig för nedgång på börsen

De flesta experter brukar råda till att investera på lång sikt. Det rådet har jag följt. Daytrading och bli-rik-snabbt är inget för mig.
Jag har lånat en bild från Wikipedia och modifierat den lite för att visa er något som jag tycker att är ganska intressant. (Klicka för större och skarpare bild)


Bilden föreställer tre av de största indexen från 1975 och framåt, och jag har märkt ut tre av de största krascherna under samma tid. För någon som investerat kortsiktigt skulle vilken som helst av dessa krascher kunna varit ödeläggande, men för en som investerar långsiktigt och diversifierar sina investeringar innebär en krasch endast en tillfällig uppbromsning i tillväxten.

Som ni ser har indexen återhämtat sig från alla krascher bortsett från NASDAQ, som förtfarande ligger långt under tiden för IT-bubblan, fast den borde ju aldrig ha fått hända. Den orsakades till stor del av korruption och övervärderade aktier, och de som råkade mest illa ut där var nog inte långsiktiga investerare, utan folk som förblindats av pengarna och försökte hoppa på bli-rik-snabbt-tåget.

Så kära medinvesterare, andas lugnt och räkna till tio. Du kanske har en klump i halsen idag, men om ett år eller två kommer du antagligen att ha glömt det hela. Och skulle så inte vara fallet så har du i alla fall nån att skylla på. Mig!

måndag 13 augusti 2007

Orsaken till att börsen faller

Aftonbladet ger en bra och relativt enkel förklaring till vad det är som hänt på börsen den senaste tiden. I juni skrev jag ett inlägg om hedgefonder, och hur jag var skeptisk till att de skulle ställa till problem på börsen. Tja, det verkar nu som om hedgefonderna har en ganska stor del i börsnedgången.

Enligt Aftonbladets artikel är det giriga amerikanska banker och diverse hedgefonder som köpt deras skumma lånepaket som orsakat nedgången. Vad som retar mig mest är att skitlån som amerikanska banker lurat på blåögda amerikaner, och sålt vidare till hedgefonder drar ner värdet på investeringar som har varken med USA eller hedgefonder att göra. Jag har mig veterligen inte en cent investerat i vare sig hedgefonder eller amerikanska företag och ändå har mina fonder tappat över €100 i värde på en månad. Det låter kanske inte så mycket, men det är 10% av mina investeringar.

Fast man får väl se det som en läxa. Jag läste ju faktiskt i BusinessWeek för flera månader sedan att den amerikanska bostadsmarknaden hotade att haverera, och jag läste också varningar om vad hedgefonder skulle kunna ställa till med. Kanske jag om några år har så mycket erfarenhet och insikt att jag förstår mig på sådana varningssignaler innan det är för sent.

Fast åter igen är det ju faktiskt inte vare sig bankerna eller fonderna som är den direkta orsaken till att de europeiska börserna går nedåt, utan den direkta orsaken är att nervösa småsparare paniksäljer fast det inte föreligger nån egentlig fara för deras investeringar.

När det inte lönar sig att snåla

Det finns ju vissa lägen när det inte lönar sig att snåla. En sak som jag aldrig kompromissar med är min hälsa.

När det gäller mat tycker jag att man borde vara beredd på att lägga ut nån krona extra på nyttigare mat. Jag har inget emot att köpa det billigaste märket av t.ex. nudlar eller makrill i tomatsås, men jag köper Seltin istället för salt och Becel istället för vanligt margarin, kosta vad det kosta vill.

Även när det gäller kläder, och då främst skor, har jag lärt mig att det inte är värt att försöka spara en slant på att gå ner i kvalitet. Handlar det om vanliga kläder, som man bara har för att se snygg ut, eller för att inte behöva gå naken, spelar det inte så stor roll, men handlar det om funktionella kläder, som ska vara vatten- och/eller vindtäta eller varma, så sätter jag nog alltid kvaliteten framför priset.

Finns det något annat som det inte lönar sig att snåla med?

torsdag 9 augusti 2007

Vilka fonder stiger när börsen faller?

Mina fonder rasar som så många andra, men ändå oroar jag mig inte särskilt mycket. Än.

I alla fall är det ju intressanta tider för det är ju nu, under en rejäl nedgång som man får reda på vilka fonder som fortsätter att prestera. Jag tittade efter vilka fonder som har gått på plus den senaste månaden. Som vanligt är det ju bara Nordeas fonder som jag studerar.

Bäst har två obligationsfonder gått. De ligger just över 2% plus, båda två. En global aktiefond har lyckats hålla sig över nollstrecket och alla andra som inte ligger på rött är räntefonder. Det är alltså tydligen ränte- och obligationsfonder man ska satsa på när det barkar på börsen.

Om det sedan verkligen lönar sig att sälja alla sina aktiefonder och återinvestera i ränte- och obligationsfonder är ju en annan fråga.

tisdag 7 augusti 2007

Google PageRank

Ni får ursäkta att jag tagit ett steg från det (nästan) rent ekonomiska ett tag. Det är bara det att jag lär mig så mycket nytt i och med mitt nya projekt. Vad jag har upptäckt är att det finns en definitiv fördel med att ha sin blogg på blogger/blogspot. Google har nämligen ett mått kallat PageRank (PR), som visar hur populär en domän är. PR sträcker sig från 0 till 10, där 0 är sämst och 10 bäst. Din PR bestäms av hur många länkar det finns till din domän och vilken PR de domänerna har som länkar till dig. Ju fler högkvalitetssajter som länkar till dig, ju högre PR har du.

Vad har du för nytta av PR då? Jo, ju högre PR du har, ju snabbare hamnar dina inlägg i Googles index. Blogspots PR är 9, och därmed verkar det vara så att alla som har en blogg på blogspot får samma PR. Med en PR på 9, hamnar dina inlägg i Google på mindre än ett dygn. För närvarande kommer ungefär hälften av besökarna till "Se mig bli rik" från Google.

Min nya blogg dock, som inte har en enda länk till sig, har en garanterad PR på 0. Fast den funnits där i en vecka finns inte ens domänen i Google än, medan inlägget jag gjorde här igår finns där.

Så slutpoängen är att om man vill ha snabb och gratis exponering, är blogger/blogspot ett mycket bra alternativ. Väljer man att använda egen domän och annan hosting, får man nog räkna med att arbeta mycket hårdare med sin marknadsföring.

EDIT: Jag har blivit uppmärksammad på att PageRank inte är orsaken till att man hamnar så snabbt och högt i Google med en Blogspot-blogg. Jag återkommer om jag får reda på vad orsaken skulle kunna vara.

måndag 6 augusti 2007

Nya bloggen tar sig

Ett par poster har jag hunnit med i den nya bloggen redan, men har ännu inte haft en enda besökare, och det är så jag vill ha det för tillfället. När man slår upp dörrarna på en ny blogg vill man ju gärna ha lite material där redan. Dessutom behöver jag finjustera wordpress-temat och plugins.

Något jag för närvarande funderar på är att om AdSense-annonserna skulle börja ge tillräckligt mycket inkomst, skulle man kunna återinvestera pengarna i AdWord-annonser, som i sin tur förhoppningsvis skulle leda till mer AdSense-intäkter.

Jag kommer säkert att presentera projektet här framöver, om det faller ut väl, men det tar nog ett tag till än. Mina förhoppningar är att jag skulle ha tid att skriva i båda bloggarna parallellt, fast det är för tidigt att säga hur det blir än.

onsdag 1 augusti 2007

Nytt projekt på gång

Igår kände jag mig lite impulsiv, så jag registrerade en domän, ordnade hosting och laddade upp Wordpress. Just nu sitter jag och leker med layouten. Allting är i sandlådestadiet, så jag vet inte riktigt vad resultatet kommer att bli. Jag har inte bestämt mig än om jag kommer att flytta den här bloggen, eller om det kommer att bli en helt ny blogg. Jag har en hel del förändringar på ritbordet i alla fall.

Jag misstänker att utvecklingsarbetet kommer att sysselsätta mig de närmaste dagarna, så vi får se hur mycket jag kommer mig för att skriva här.