onsdag 2 september 2009

Vägen ut ur ekorrhjulet

De flesta av oss vill slippa ut ur ekorrhjulet, men många verkar vara lite vilse över hur man ska gå till väga. Jag vet, eftersom jag har varit där själv. Många tänker "om jag bara var rik, ekonomiskt oberoende, så skulle jag inte längre vara i ekorrhjulet", så de springer hårdare och hårdare för att uppnå sitt mål. Låter det som en bra lösning? Man tänker "jag springer dubbelt så hårt i 5 eller 10 år, så kanske jag inte behöver springa mer sen". Men det finns en så mycket enklare och säkrare lösning.

Jag har haft flera olika sorters gnagare i min ungdom. Alla hade de ett ekorrhjul och fast de hade mycket små hjärnor, hade de alla en enkel lösning för att slippa ur ekorrhjulet: att sluta springa. De flesta som talar om att lämna ekorrhjulet är inte sådana som har svårt att få ihop till mat för dagen och tak över huvudet, utan sådana som vill ha saker; som önskar än det ena och det andra. Igen en gång vet jag, för att jag har varit där själv och levt i "bli rik"-kulturen.

Missförstå mig inte. Jag säger inte att man inte får önska saker och det är inget fel på att vara ekonomisk, men kanske man ska ta sig en funderare över sina motiv och allt det där som man vill ha. Om du först skriver en lista på allt du vill ha och sedan skriver en lista på allt du verkligen behöver, ser de då inte ganska olika ut?

Om man googlar termen "ekorrhjulet" hittar man ganska många som vill slippa det, men man hittar också några som har lyckats och det finns en stor skillnad mellan de som kämpar förgäves och de som verkligen lyckas: de som kämpar vill ha mer men de som verkligen har lyckats, har gjort det genom att uppoffra bekvämligheter och att klara sig på mindre.

De som verkligen har sluppit ur ekorrhjulet har inte gjort det genom att springa hårdare utan genom att sakta ner eller stanna helt. De väljer att följa listan på vad de behöver istället för allt det där som de vill ha. De går ner i arbetstid, skär ner på onödiga utgifter och sätter samvaro och relationer före materiella saker och dyra "upplevelser". De drömmer inte om allt de ska få och ska göra i framtiden, utan de lever här och nu. Det är nu som är viktigt!

Det lustiga är att när man en gång tagit beslutet att varva ner och leva enklare, så inser man att man inte vill ha alla de där sakerna på "vill ha"-listan mera. Det är det här man verkligen vill ha. Vad vill du? Tänker du springa resten av livet, eller kan du tänka dig att stanna upp och lukta på blommorna?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte springa OCH lukta på blommorna samtidigt? Varför måste allt vara så svart och vitt alltid?

Skarpa entreprenörer ser möjligheten att äta kakan och ha den kvar samtidigt. Du måste lära dig affärsvärldens alkemi regler. Då kommer du förstå vad jag menar. Svårt att förklara för folk som inte är hardcore entreprenörer. Faktiskt.

Vägen ut ur ekorhjulet är som bekant att ha mer inkomster än utgifter varje månad.

Vill du snabba upp skiten eliminerar du alla utgifter och låter andra betala maten för dig och låter andra betala hyran åt dig (flytta hem till någon och hjälp till lite som ersättning), sedan tar du private banking idéen jag presenterat i ett par svar på denna blogg redan och bygger snabbt som attans upp din passiva ränte intäkt så du kan börja leva som normalt folk igen.

Jack of all Trades sa...

Med all respekt, måste jag säja att ditt förslag inte lockar mej. Jag tycker att det är du som tänker svart och vitt. Varför måste man slita hund eller åka snålskjuts på andra för att skaffa sej en jäkla massa pengar för att kunna vara lycklig? Bara genom att ändra attityd är jag på god väg ur ekorrhjulet. Jag har inte mer pengar än förut, men jag "behöver" heller inte allt det där som jag ville ha tidigare.

Anonym sa...

Erm jag tror inte du lyckats...patetiskt

Jack of all Trades sa...

Jaha, Anonym? Skulle vara intressant att veta hur du dragit den slutsatsen.

TMP sa...

Bra inlägg!
Dessa "hardcore entreprenörer" har en förmåga att dyka upp överallt :-)

Anonym sa...

Du ville bli rik, men orkar inte kämpa längre och skriver därför detta. Tråkigt. Men det finns många bloggare som lyckats som man kan följa istället.

Anonym sa...

Känner igen mig i beskrivningen. Hela tiden det senaste skulle man ha. Men blev man lycklig? Högst någon minut eller så, sedan började jakten på nästa pryl. Kom på mig själv att viktigaste inte var bytet utan jakten på det. Har varvat ned nu och är sååå lycklig. Livet är här och nu, jag tänker inte jobba ihjäl mig efter prylar som ändå är värdelösa efter ngt år eller så....

Online casino sa...

Allt i livet är en chansning. Antingen satsar man på svart; att bli lycklig genom att vara rik eller så satsar man på rött; att bli lycklig genom att leva. Chansen finns alltid att den gröna nollan ska komma upp; att man själv blir sjuk eller någon i ens närhet och man inser att pengar inte är allt. Lycka är allt!

Freddy sa...

Bra skrivet angående ekorrhjulet. Man ska stanna upp och se efter vad man behöver och kommer att behöva framöver. Köpa saker som gör andra nöjd och imponerad är inte värt ett smack i längden.

Kom gärna förbi min blogg och läs lite om du har tid.

http://ekonomismart.wordpress.com/