fredag 28 augusti 2009

Hur jag blev rik

Jag har inte skrivit här på ett rejält tag, men nu tänkte jag att jag ska berätta hur det har gått för mej.

Rik har jag blivit, men hur? Det finns en enkel metod; sluta jaga pengar och ägodelar. När jag tänker tillbaka på tiden under jag var aktiv med den här bloggen, minns jag att det var spännande att lära sig om ekonomi men många gånger var det också tråkigt och frustrerande. Jag provade på lite allt möjligt för att spara eller tjäna pengar, och en stor del av min vardag gick åt till att fundera på just pengar och ekonomi och förstås till att hoppas och drömma om vad jag skulle göra när jag blivit rik.

Men faktum är att det inte är ett fullvärdigt liv att gå och fantisera om hur lycklig man kommer att bli när man har lyckats bli ekonomiskt oberoende. Sanningen är att kan du inte vara lycklig i en etta i förorten, så kommer du inte heller att vara lycklig på en lyxyacht utanför franska rivieran. Det är ju bara att köpa ett nummer av Hänt Extra för att inse att de som "har lyckan gjord" sällan är lyckliga. Under min "ekonomiperiod" stötte jag flera gånger på historien om affärsmannen och fiskaren. Den historien dyker ofta upp i bloggar och skrifter. Det är intressant att så många personer på något plan inser att fiskaren har funnit nyckeln till lyckan, men ändå inte tror att de själva kan bli lyckliga på samma vis. Jag tror att det till viss del beror på att många missförstår budskapet; det handlar inte om att lata sig så fort man har chansen, utan att lära sig att vara nöjd med det man har och att inte åtrå det man inte har.

När jag sökte ekonomiskt oberoende levde jag till stor del i det förgångna och i framtiden. Jag ältade vad jag hade gjort fel tidigare och jag planerade vad jag skulle göra framöver för att bli rik men jag glömde nästan helt att leva i nuet. Här och nu är den enda plats och tid vi verkligen lever! Det finns inget annat än nu. Dåtiden har upphört att existera och framtiden har ännu inte hänt. Varför ge upp det du kan uppleva här och nu för att planera en framtid som kanske inte kommer att hända? Både du och jag vet att det sällan blir exakt som man har planerat. Även om du sover åtta timmar varje dygn och jobbar åtta timmar, så har du fortfarande åtta timmar kvar varje dag som du har chans att vara lycklig! Är du varm, torr och mätt har du utmärkta förutsättningat att vara lycklig! Glöm fonderna, jorden-runt-resan och platt-tv:n som du inte har. Stäng av dumburken, vakna upp, se din omgivning och människorna omkring dig. Lev nu, för imorgon kan det vara för sent!

Om jag finner tid kommer jag att skriva lite mer här om hur jag fick ett rikare liv och hur och varför jag öppnade eget.