fredag 28 augusti 2009

Hur jag blev rik

Jag har inte skrivit här på ett rejält tag, men nu tänkte jag att jag ska berätta hur det har gått för mej.

Rik har jag blivit, men hur? Det finns en enkel metod; sluta jaga pengar och ägodelar. När jag tänker tillbaka på tiden under jag var aktiv med den här bloggen, minns jag att det var spännande att lära sig om ekonomi men många gånger var det också tråkigt och frustrerande. Jag provade på lite allt möjligt för att spara eller tjäna pengar, och en stor del av min vardag gick åt till att fundera på just pengar och ekonomi och förstås till att hoppas och drömma om vad jag skulle göra när jag blivit rik.

Men faktum är att det inte är ett fullvärdigt liv att gå och fantisera om hur lycklig man kommer att bli när man har lyckats bli ekonomiskt oberoende. Sanningen är att kan du inte vara lycklig i en etta i förorten, så kommer du inte heller att vara lycklig på en lyxyacht utanför franska rivieran. Det är ju bara att köpa ett nummer av Hänt Extra för att inse att de som "har lyckan gjord" sällan är lyckliga. Under min "ekonomiperiod" stötte jag flera gånger på historien om affärsmannen och fiskaren. Den historien dyker ofta upp i bloggar och skrifter. Det är intressant att så många personer på något plan inser att fiskaren har funnit nyckeln till lyckan, men ändå inte tror att de själva kan bli lyckliga på samma vis. Jag tror att det till viss del beror på att många missförstår budskapet; det handlar inte om att lata sig så fort man har chansen, utan att lära sig att vara nöjd med det man har och att inte åtrå det man inte har.

När jag sökte ekonomiskt oberoende levde jag till stor del i det förgångna och i framtiden. Jag ältade vad jag hade gjort fel tidigare och jag planerade vad jag skulle göra framöver för att bli rik men jag glömde nästan helt att leva i nuet. Här och nu är den enda plats och tid vi verkligen lever! Det finns inget annat än nu. Dåtiden har upphört att existera och framtiden har ännu inte hänt. Varför ge upp det du kan uppleva här och nu för att planera en framtid som kanske inte kommer att hända? Både du och jag vet att det sällan blir exakt som man har planerat. Även om du sover åtta timmar varje dygn och jobbar åtta timmar, så har du fortfarande åtta timmar kvar varje dag som du har chans att vara lycklig! Är du varm, torr och mätt har du utmärkta förutsättningat att vara lycklig! Glöm fonderna, jorden-runt-resan och platt-tv:n som du inte har. Stäng av dumburken, vakna upp, se din omgivning och människorna omkring dig. Lev nu, för imorgon kan det vara för sent!

Om jag finner tid kommer jag att skriva lite mer här om hur jag fick ett rikare liv och hur och varför jag öppnade eget.

9 kommentarer:

Svennebanan sa...

Du verkar inte vara aktiv men kör ändå.

Jo du skriver rubriken "Hur jag blev rik?" och det enda du pratar om är hur man ska sluta jaga pengarna och leva i nuet. Men du berättar ju inget om vad du blivit rik på eller du kanske blev rik på livet vad vet jag. Dock så handlar ju din blogg om att tjäna pengar.

Lite luddigt

Jack of all Trades sa...

Svennebanan, jag kan förstå att du tycker att det är lite luddigt. Jag började ju med bloggen om att tjäna pengar för att jag trodde att ekononomiskt oberoende skulle göra mej lycklig.

Jag avslutade bloggen när jag tappade intresset för att jaga pengar, men eftersom jag får ett email när nån skriver en kommentar, händer det ju att jag fortfarande svarar på kommentarer. Det kändes fel att först få en massa läsare som var intresserade av ekonomi och sedan byta ämne till nåt helt annat som de inte var intresserade av, så jag lade av att skriva istället.

Lisa sa...

Grattis, låter som du har hittat det som gör en människa rik, och inte är det pengar i alla fall :-) Lycka till i framtiden !
Lisa

Anonym sa...

Hej,

Det låter väldigt mycket som att du aldrig blev såpass rik som du hade önskat, och bestämde dig i slutendan för att på något vis acceptera det genom att intala dig själv att: "Pengar gör mig inte lycklig, jag måste vara nöjd med det jag har".

Kan det stämma? Om inte, vad har du blivit rik av... om du inte blivit så rik att du kan leva precis som du vill (alla vill leva i överflödig lyx för övrigt), varför gav du upp?

Den största förutsättningen för att man skall bli rik och framgångsrik är att man aldrig ger upp! Människor som till slut intalar sig själva att: "Jag är nöjd även om jag inte har det där, det där och det där", det är människor som är för svaga för att gå hela vägen! Vet man vad man vill ha (på riktigt) så är det bara att hämta det... period!

Här är ett praktexempel på varför det bara är ca. 5% av alla människor i världen som tjänar 95% av alla pengar... de övriga 95% människor ger upp, tror inte på sig själva, låter sig övertalas av massans eviga mantra: "Man skall nöja sig med vad man har".

Nöjer man sig med vad man har.. ja då kommer man aldrig framåt. Kommer man aldrig framåt... ja då förblir man en av de övriga 95%.

Varför Will Smith, Bruce Willis, Brad Pitt, Donald Trump, Bill Gates, Ingvar Kamprad etc etc är så framgångsrika är för att dom inte nöjde sig med att vara en av dessa 95% och valde därför att gå framåt och fortsätta kämpa för att nå dit dom VERKLIGEN ville och leva det liv dom VERKLIGEN ville leva!

Jag väljer rikedom och framgångsrikhet... om andra väljer att leva som dessa 95% i medelmåtta, ja det får stå för dom;) Allting handlar om att göra ett val...

Anonym sa...

Jävligt bra skrivet anonym! Men jag tror att varför Will Smith brad pitt mfl av skådespelarna du nämnde har hamnat utanför dom 95 % är nog inte för att dom velat bli rik tex det är nog för att dom älskar va skådespelare, dom är bra på det och dom har blivit "speciella" pga det

Chrimatistikos sa...

Så... du misslyckades att spara menar du? Det är okej att säga det.

hur blir man rik sa...

Förutom pengar behövs även tid. Annars har man ingen glädje av pengarna. Så tricket är att skaffa sig båda.

Catarina Bertling sa...

Hej "se mig bli rik", jag blir litet nyfiken på att prata mer med dig om vad som är ett rikare liv!
Jag bloggar inte, utan undrar om du vill ge mig någon kontaktuppgift till dig själv?

Hälsningar Catarina Bertling

Anonym sa...

Jag började handla(köpa/sälja) aktier för 20 år sedan med 20.000kr och nu behöver jag inte jobba mer. Om man är ihärdig och aldrig ger upp kan man få ihop pengar så man är oberoende/Tessan