torsdag 13 september 2007

Tjänster och gentjänster

Ett sätt att spara pengar är att byta tjänster. Jag behövde hjälp med att få ett betonggolv gjutet, och att beställa tjänsten från en byggfirma skulle ha blivit ganska dyrt. Som tur var hade vi en bekant som jobbar i byggbranchen. Om han var villig att hjälpa oss, skulle vi säkert bara behöva betala hälften av vad en byggfirma skulle ta.

Dessutom kom det, medan våra fruar satt och pratade över en kaffe, fram att de hade en dator som de behövde hjälp med att få ordning på, så fruarna kom överens att han skulle hjälpa mig med golvet och jag skulle hjälpa dem med datorn i utbyte. På detta vis gjorde vi båda en mycket bra affär jämfört med om vi skulle ha varit tvugna att anlita företag.

Den här sortens byteshandel börjar bli mer och mer populär. På sistone har jag stött på flera sajter på nätet, där folk annonserar ut ägodelar och kompetens, samt vad de är villiga att byta dem mot. Byteshandel är ju oftare svårare att genomföra än monetär handel, i och med att båda parterna måste ha ett behov som den andra måste kunna tillgodose, men samtidigt är ju oftast en byteshandel en bättre affär eftersom båda parterna byter nåt som man har i överflöd, eller inte vill ha (i motsats till pengar som de flesta tycker att de alltid har för lite av), mot nåt som man verkligen behöver.

9 kommentarer:

Anonym sa...

byteshandel blir vanligare ja, tur det.

Anonym sa...

kan du tipsa om några av de här hemsidorna? lisa

Anonym sa...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

Klas sa...

Sedan är det iof så att dessa "byteshandlar" kan betecknas som svartjobb...
Om man nu reflekterar på så sätt :)

Smart ekonomiskt är det iaf ...

/K

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de LCD, I hope you enjoy. The address is http://tv-lcd.blogspot.com. A hug.

Anonym sa...

Alltså, byteshandel är säkert jättebra mellan vänner. Faktum är att det är väldigt bra mellan vänner men att börja byta med folk man inte känner och inte vet hur bra de är på tjänsten eller hur de behandlat prylarna innan vet jag inte om jag skulle våga mig på.

Anonym sa...

VA! sitter du här och förespråkar olagligheter såhär mitt på ljusan dag! skäms... ;)

Ermin sa...

Intresserad av ett länkbyte?
www.blirik.inc.se

Unknown sa...

Tips på bytesförening finns här:
http://www.bytsbytesring.se/