måndag 13 augusti 2007

Orsaken till att börsen faller

Aftonbladet ger en bra och relativt enkel förklaring till vad det är som hänt på börsen den senaste tiden. I juni skrev jag ett inlägg om hedgefonder, och hur jag var skeptisk till att de skulle ställa till problem på börsen. Tja, det verkar nu som om hedgefonderna har en ganska stor del i börsnedgången.

Enligt Aftonbladets artikel är det giriga amerikanska banker och diverse hedgefonder som köpt deras skumma lånepaket som orsakat nedgången. Vad som retar mig mest är att skitlån som amerikanska banker lurat på blåögda amerikaner, och sålt vidare till hedgefonder drar ner värdet på investeringar som har varken med USA eller hedgefonder att göra. Jag har mig veterligen inte en cent investerat i vare sig hedgefonder eller amerikanska företag och ändå har mina fonder tappat över €100 i värde på en månad. Det låter kanske inte så mycket, men det är 10% av mina investeringar.

Fast man får väl se det som en läxa. Jag läste ju faktiskt i BusinessWeek för flera månader sedan att den amerikanska bostadsmarknaden hotade att haverera, och jag läste också varningar om vad hedgefonder skulle kunna ställa till med. Kanske jag om några år har så mycket erfarenhet och insikt att jag förstår mig på sådana varningssignaler innan det är för sent.

Fast åter igen är det ju faktiskt inte vare sig bankerna eller fonderna som är den direkta orsaken till att de europeiska börserna går nedåt, utan den direkta orsaken är att nervösa småsparare paniksäljer fast det inte föreligger nån egentlig fara för deras investeringar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om du tror att det är nervösa småsparare som ligger bakom raset är det ju köpläge. Sista veckorna på sommar-rean? ;-)

Jack of all Trades sa...

Visst är det köpläge! Börsras är kortvariga, medan investeringar i aktier och fonder ska ses som långvariga. Har inte börsen återhämtat sig förr, från även de värsta krascher?

Ser man tillbaka på börsen hade vi en nedgång, ungefär lika stor som denna är för tillfället, i februari. Det tog grovt uppskattat bara två månader från raset innan mina fonder var tillbaka på samma nivå som före.

Så jag kommer att fortsätta köpa i samma takt som tidigare, om jag kanske inte slänger in en extra slant. Som du säger; det är rea nu.

Fast det är ju fortfarande inte roligt när kurvorna för ens investeringar pekar nedåt...