tisdag 22 maj 2007

Man behöver inte vara intelligent för att bli rik

Jag läste i en notis i BusinessWeek att en undersökning kommit fram till att intelligenta människor i snitt inte är rikare än andra. Intelligenta människor tjänar överlag mera, men dom förvaltar sina pengar precis lika dåligt som resten av befolkningen, d.v.s. att oavsett om du ligger över eller under genomsnittsintelligensen, så är chansen lika stor att ditt konto är tomt just före lönedag och inget har du sparat eller investerat. På samma sätt spelar inte intelligensen in på förutsättningarna du har att förbättra din ekonomi (inom rimliga gränser förstås).

Egentligen tror jag att vanligt sunt bondförnuft bra skulle räcka till för att öka sin förmögenhet. Problemet är att folk är så obekanta med ämnet ekonomi och omedvetet intalar sig själva att det är svårt och riskabelt, för att slippa ta itu med det. Ekonomi kan vara avskräckande med svåra ord och begrepp, men man behöver bara lära sig väldigt enkla grunder för att ha goda förutsättningar att lyckas.

Om man funderar på det, är det ju egentligen helt galet att ekonomi inte är ett ämne i grundskolan. Alla borde till exempel klara av att lägga upp en hushållsbudget. Jag har genomgått två yrkesinriktade utbildningar och i båda ingick studier om hur man startar företag. Inte undra på att så många nystartade företag går omkull, när folk uppmuntras att starta eget innan de ens fått lära sig att sköta sin personliga ekonomi. Hur ska man få en affärsrörelse att gå med vinst om man inte ens vet hur man ska få sina egna pengar att föröka sig, eller åtminstone hållas kvar på ens konto?

Inga kommentarer: