fredag 25 maj 2007

Tidningarnas aktieanalyser

När jag läser t.ex. Affärsvärlden, finns det ju en sektion där olika aktier analyseras och rekommendationer ges om att köpa eller sälja. Jag kan inte låta bli att fundera på hur många som följer dessa rekommendationer och hur mycket en rekommendation möjligtvis kan påverka aktiekursen.

Ponera att en analytiker har gjort en analys för en tidning och givit en köprekommendation för en specifik aktie. Han vet att tidningen kommer ut på hyllorna imorgon. Skulle det då inte vara ett bra läge för honom att köpa aktien idag, och sen eventuellt sälja den efter att många som läst tidningen har följt rådet och drivit upp aktiepriset? På samma sätt vill han ju säkert sälja eventuella aktier i ett företag innan han ger en säljrekommendation som får kursen att falla.

Jag ska inte gå så långt som att säja att aktieanalytiker skulle manipulera aktiekurser för egen vinnings skull, men skulle inte en välkänd och betrodd analytiker kunna tjäna stora pengar i det långa loppet genom att följa sina egna råd just innan allmänheten får ta del av dem? Olagligt kan det väl inte direkt vara eftersom analytikern endast delar med sig av sin åsikt.

Om man istället då skulle anta att en rekommendation inte påverkar kursen nämnvärt, skulle det ju i princip påvisa att ingen bryr sig om rekommendationen, och då skulle det väl inte vara nån idé att ge den från första början?

2 kommentarer:

Anonym sa...

ditt exempel är väl helt ok.

Men tänk om han skulle göra köp rekommedationer när han skulle sälja sitt aktieinnehav.

Eller sälj rekommendationer när han ska köpa.

Finns alltid 2 sidor av saken. det är därför det finns en marknad.

HZnipe sa...

Köper Karo Bio


Svårt se något hetare nu !

Aurovair!